Nasze Skuteczne Metody Leczenia
Leona, Włodzimierza Poniedziałek 19. Kwietnia 2021r
linki sponsorowane, reklamy
Najczęściej zadawane pytania
Do lekarza
A B C D E F G h I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z
Proszę wpisać w okienku szukane słowo lub jego fragment
linki sponsorowane, reklamy
Guzek piersi
od ok.10 lat mam guza na lewej piersi w okolicy węzłów chłonnych.Guz ten w małym stopniu powiększa się i obecnie ma średnicę ok.6 cm. Dwa lata temu wykryłam na drugiej piersi kolejnego guzka.Mam 28 lat,kochającego męża i 6-letnią córeczkę.Na razie czuję się w miarę dobrze.Aczkolwiek moja psychika trochę szwankuje.Nie idę do lekarza bo wydaje mi się że jest już za póżno.Boję


W takmim wieku możemy sobie podarować raczej ryzyko choroby nowotworowej złośliwej. Naturalnie nigdy nie ma ostatecznej pewności, zanim nie wykona się badania histolopatologicznego. Jest to zapewne zmiana mastopatyczna o charakterze zwyrodnieniowym lub fibroadenoma - zmiana łagodna. Podkreślam jeszcze raz - nie ma się czego bać. Proponuję ocenę prze specjalistę oraz wykonanie USG.



2 lata temu odkryłam w obu piersiach guzki. P o badaniu USG stwierdzono włókniaki (fibroadenoma). Zostałam poddana zabiegowi usunięcia ich z obu piersi. W rok po zabiegu odkryłam pod blizną kolejnego włókniaka w lewej piersi , co potwierdziło badanie USG. Chciałam się dowiedzieć jak najwięcej o sposobach usuwania, o lekach które może by pomogły a także o tym czy jest to groźne, czy trzeba to usuwać szybko?


Nie ma skutecznego leku przeciw włokniakom piersi. Jedyne skuteczne leczenie to wycięcie takiej zmiany. Guzków tych w zasadzie można by było nie wycinać, gdybyśmy mieli stuprocentową pewność, że to naprawdę włókniaki (są to bowiem zupełnie niegroźne nowotwory łagodne). Niestety, jedynym sposobem, by się o tym przekonać jest dokładne badanie mikroskopowe usuniętego guzka. Boimy się nie włókniaków, ale raka piersi. Ponieważ jednak rak piersi może mieć bardzo podobny obraz w USG i mammografii, wszelkie takie zmiany powinno się usuwać. Ewentualnie, w Pani przypadku, wykonałbym najpierw mammografię i biopsję cienkoigłową opisanej zmiany. Jeśli oba badania nie wykażą niczego niepokojącego, guzek byłby jedynie do obserwacji.
Pozdrawiam,
lek. med. Tomasz Sarosiek



Od 8 lat mam problemy z piersiami. Pierwszy raz okazało się ze to włókniak który został usunięty. Po 2 latach wyszedł mi następny, który sam z czasem zszedł. Problem powrócił przed dwoma laty - okazało się że mam torbiele w piersiach. Miałam robione kilka razy usg , badanie poziomu hormonów we krwi, stosowane było leczenie antybiotykami - bez żadnych rezultatów. Pół roku obserwowałam piersi i zauważyłam ze torbiele powiększają się w połowie cyklu i są bardzo bolesne Tak jest aż do miesiączki. Później znów maleją i nie bolą przez połowę. Mam do Pana pytanie czemu tak się dzieje co jest tego przyczyną (poziom hormonów jest w porządku), czy jest jakiś skuteczny lek by torbiele wyleczyć bez zabiegu operacyjnego. Chciałabym również otrzymać radę, gdzie się mogę zwrócić po skuteczną pomoc. Mieszkam w Kaliszu i mam wrażenie że tutejsi lekarze potrafią leczyć tylko operacyjnie. Nie wspomniałam jeszcze, że po operacji jak tylko przesilę rękę pracą fizyczną powiększa mi się węzeł chłonny pod pachą. Bardzo proszę o wyjaśnienie mi przyczyn powiększania się i zanikania tego guzka i czy można go wyleczyć skutecznie lekami. Jeżeli tak to jakimi.


Wyjaśnienie przyczyn Pani problemów z torbielami piersi wykracza poza moje kompetencje – powinna się Pani zwrócić z tym pytaniem do specjalisty ginekologa. Mogę jedynie powiedzieć, że najbardziej prawdopodobną przyczyną Pani dolegliwości są zaburzenia hormonalne i jedno oznaczenie poziomu hormonów nie wystarczy, aby to wykluczyć. W czasie cyklu miesięcznego poziomy wszystkich hormonów w naturalny sposób oscylują. Z Pani opisu wynika zaś, że torbiele w Pani piersiach powiększają się i maleją równolegle z cyklem jajnikowym. Taki więc myślę, że odpowiednie leczenie hormonalne powinno przynajmniej złagodzić Pani dolegliwości (ale powinien nim pokierować dobry ginekolog, ze specjalizacją z endokrynologii ginekologicznej). Od siebie mogę doradzić tylko powtórzenie badania USG (z obejrzeniem również obu okolic pachowych) i być może również wykonanie mammografii. Torbiele i włókniaki mogą maskować coś znacznie groźniejszego. Niepokojący jest zwłaszcza węzeł pod pachą. W tej sytuacji uważam, że operacja polegająca na wycięciu całej nieprawidłowej tkanki z Pani piersi wcale nie takim złym rozwiązaniem.
Z poważaniem,
lek med. Tomasz Sarosiek



Guzek w prawej piersi - 6mm. Wynik biopsji(mammotom.) : "rozpoznanie: włókniak. Wynik badania: część pobranego materiału uległa zniszczeniu". Pytanie: czy -teoretycznie-zniszczony materiał mógłby zawierać informacje o obecności nowotworu złośliwego? Czy powinnam poddać się badaniu chirurgicznemu?


Jeśli włókniaka rozpoznano u Pani na podstawie badania histopatologicznego (a nie tylko w badaniach obrazowych), to raczej nie należy się martwić. Oczywiście, teoretycznie wszystko może się zdarzyć, ale prawdopodobieństwo aby w guzku o średnicy 6 mm znalazły się jednocześnie dwa nowotwory (włókniak i rak) jest niezmiernie małe. Jeśli nie ma innych zmian w piersi, nie wymaga Pani interwencji chirurgicznej. Proponuję kontrolę – USG za 2 miesiące, mammografia co 12 miesięcy.
Z poważaniem,
Lek. med. Tomasz Sarosiek



Poważniejszych chorób nie przebyłam. Jedynie tydzień po urodzeniu dziecka dostałam zapalenia piersi. Na lewej piersi (ta, w której zrobiło się zapalenie i którą tylko karmiłam dziecko) zrobiła mi się sina plamka. Po około miesiącu pod plamką zrobił się guzek, który cały czas rośnie i mnie boli. Żadnych wycieków z brodawki nie mam ani powiększonych węzłów chłonnych pod pachą. Plamka umiejscowiona jest pod otoczką brodawki. Co robić?


Najprawdopodobniej robi się pani czyrak (czyli ropne zapalenie gruczołu łojowego) lub kaszak (zaczopowanie gruczołu łojowego i zastój wydzieliny, bez ropnego zapalenie). Jednak z guzkami piersi nie ma żartów – nawet u tak młodej kobiety jak Pani. Powinna się Pani zgłosić do najbliższej poradni chirurgicznej. Jeśli to rzeczywiście czyrak, lub kaszak, to chirurg powinien go na miejscu naciąć i opróżnić. Jeśli będzie podejrzewał co innego, zaleci Pani niezbędne badanie do wykonania i umówi termin usunięcia zmiany.

Pozdrawiam serdecznie
Lek. med. Tomasz Sarosiek



Ostatnio wyczułam w lewej piersi guzek, który okazał się tłuszczakiem. Jest on bardzo twardy i ma 4 mm jest wyczuwalny, potwierdziło to usg piersi. USG piersi wykryło jeszcze 4 torbiele także w lewej piersi o srednicach 3, 4, 5, 8 mm. Czy są one bardzo niebezpieczne. Czy powinnam je usunąć czy też są inne metody pozbycia się


Coś mi tu nie pasuje: tłuszczaki z reguły nie są „bardzo twarde” – wręcz przeciwnie, są miękkie i przeważnie mają większą średnicę niż 4 mm. Na jakiej podstawie lekarz rozpoznał tłuszczaka? Bo moim zdaniem samo badanie USG to trochę za mało, jak na stawianie rozpoznania histopatologicznego. Proponuję powtórzyć badanie USG w innym gabinecie i na innym aparacie. W razie jakichkolwiek dalszych wątpliwości należałoby rozważyć usunięcie guzka (ponieważ jest on wyczuwalny przez skórę, będzie to prosty zabieg). Natomiast opisywane w tym samym badaniu torbiele nie stanowią żadnego zagrożenia – należy bać się jedynie guzków.

Z poważaniem,
Lek. med. Tomasz Sarosiek



Wykryto u mnie włókniaka. Lekarz powiedział, że to łagodny nowotwór piersi i trzeba to wyciąć. Czy istnieje jakieś niebezpieczeństwo przy tej operacji? Prawdopodobnie jestem jeszcze w ciąży. Chciałabym wiedzieć czy taka operacja jest konieczna czy nie stanowi zagrożenia dla życia mojego i dziecka, jak długo trwa pobyt w szpitalu czy włókniak nie daje przerzutów. Lista leków zażywanych: WITARAL, FOLIK FILOMAG. Brałam wcześniej doxycyclinum, salamol w nebulizacji HC, cropoz budesonid theopylinum, paracetamol flegamine, serewent, mucosolvan w nebulizacji, xylomethazolin, amertil, budeharin


Nie jest Pani pewna swojej ciąży? Proszę w takim razie wykonać test ciążowy. To bardzo istotna informacja – nie tylko dla chirurga, czy onkologa, ale dla każdego lekarza, do którego się Pani zgłasza. Np. jeśli przyjmowała Pani doxycyclinum będąc już w ciąży, to zrobiła Pani swojemu dziecku większą szkodę, niż jakąkolwiek operacją. Jeśli zaś chodzi o usunięcie guzka piersi, to sam zabieg nie jest niebezpieczny, ani dla Pani, ani dla dziecka, zwłaszcza jeśli o poinformuje Pani chirurgów i znieczulającego Panią anestezjologa, o tym, że jest Pani ciężarna. Czas pobytu w szpitalu będzie raczej krótki – u nas takie zabiegi wiążą się z max. trzydniową hospitalizacją. Sam włókniak oczywiście nie jest złośliwy i nie daje przerzutów. Problem w tym, że gdyby doktorzy byli na 100% pewni, że ma Pani włókniaka, to nie kazali by go usuwać. Tego, jaki charakter ma guzek piersi (złośliwy czy nie), możemy być pewni dopiero po jego usunięciu, gdy otrzymamy wynik badania histopatologicznego.

Z poważaniem,
Lek. med. Tomasz Sarosiek



W przeszłości wycięte włókniaki w obu piersiach. Pojawiły się następne. Podejrzewam (mam pewność) ze włókniaki pojawiły się w kilka tygodni po odstawieniu tabletek antykoncepcyjnych. Robiłam biopsję stwierdzającą zmiany mastopatyczne, nic złośliwego. Lekarz zalecił mi zbadanie poziomu hormonów. Czy jakaś hormonalna terapia da skutki? Co jeszcze powinnam robić, aby choć zmniejszyć częstotliwość powtarzania się tych zmian.


Jeśli chodzi o zależność od hormonów, to włókniaki piersi mogą powstawać i powiększać się pod wpływem estrogenów. Dlatego stosowanie tabletek antykoncepcyjnych zawierających estrogeny może zwiększać prawdopodobieństwo powstawania nowych zmian i prowadzić do powiększania się tych istniejących. Czy włókniaki można leczyć hormonalnie? Można, pod warunkiem, że ich przyczyną jest nieprawidłowa czynność hormonalna (nadmierna produkcja estrogenów w jajnikach lub innych tkankach). Wyrównanie tego stanu powinno złagodzić objawy związane z włókniakami. O metody takiego leczenia powinna Pani zapytać specjalistę ginekologa-endokrynologa. Jeśli jednak czynność hormonalna Pani jajników będzie prawidłowa, to przyczyną powstawania guzków w piersiach jest raczej dziedziczna skłonność do tworzenia się tego typu zmian. Leczenie hormonalne mogłoby przynieść w takim przypadku więcej szkody niż pożytku – wprawdzie można zablokować produkcję hormonów płciowych w normalnie funkcjonujących jajnikach, ale wiąże się to z szeregiem przykrych działań niepożądanych (objawy przedwczesnej menopauzy, zanik, lub nieregularna miesiączka, większe zagrożenie osteoporozą i chorobami serca). W takiej sytuacji zamiast „leczenia”, proponowałbym raczej wzmożoną czujność onkologiczną i częste wykonywanie badań profilaktycznych (łącznie z diagnostycznym wycinaniem szybko rosnących guzków) – tak aby łagodne w sumie włókniaki nie zamaskowały istnienia poważniejszej choroby (raka piersi).

Z poważaniem,
Tomasz Sarosiek



Podczas badania usg wykryto u mnie po raz drugi 3 włókniaki śred. 12mm, 16mm i 17mm. 3 lata wcześniej miałam usuwane 3 z tej samej piersi. Czy muszę znów poddać się zabiegowi chirurgicznemu? Czy są inne sposoby usunięcia włókniaków? Dlaczego one się pojawiają jak grzyby po deszczu/ Co zrobić aby zapobiegać?


Szanowna Pani.
Tak zwane gruczolako-włókniaki są częstym schorzeniem piersi, charakterystycznym dla młodych kobiet. Przyczyna ich powstawania jest nieznana, jednak podejrzewa się wpływy hormonalne. Jest to rozrost o charakterze łagodnym, a przemiana złośliwa tych guzów zdarza się bardzo rzadko. Podstawą leczenia gruczolako-włókniaków jest usunięcie chirurgiczne. Do tego typu leczenia kwalifikuje się przede wszystkim guzki szybko rosnące, duże. Problemem jest to, że dość często powstają wątpliwości, czy stwierdzany guzek jest włókniakiem, czy też nietypowo wyglądającym rakiem. Dotyczy to przede wszystkim zmian niewyczuwalnych i stwierdzanych w badaniach obrazowych, na przykład w USG. W przypadku wątpliwości rozstrzyga wtedy biopsja otwarta-czyli usuniecie zmiany i badanie mikroskopowe.
Problem powstaje także wtedy, gdy mamy do czynienia z licznymi zmianami o charakterze gruczolako-włókniaków. Moim zdaniem najlepiej takie zmiany obserwować po wykonaniu biopsji cienkoigłowej, a usuwać zmiany podejrzane cytologicznie lub w badaniach obrazowych. D.Michalik
?



? Zauważyłam twardy guzek na piersi. Po zrobieniu USG i biopsji cienkoigłowej jeden lekarz powiedział, że PRAWDOPODOBNIE nie jest to nic poważnego, ale dla pewności należałoby usunąć chirurgicznie. Drugi zaś stwierdził, że jego zdaniem jest to włókniak, jeżeli chcę , to mogę usunąć, ale równie dobrze mogę z tym poczekać, nawet do kilku lat. Czy taki guzek może sam zniknąć? Planujemy w najbliższym czasie ciążę. Czy w tym przypadku może ona pomóc (hormonalna terapia naturalna), czy też zaszkodzić? Czy planowanie ciąży teraz jest rozsądne i możliwe? Strasznie się boję zabiegów i jest to dla mnie psychologiczny cios.


Szanowna Pani!
Niestety nie podała mi Pani wyniku badanie usg i biopsji cienkoigłowej, więc nie mogę Pani udzielić bardziej szczegółowych informacji. W opisie badania BAC powinna znaleźć się informacja, czy znaleziono komórki nowotworowe lub podejrzane, jakie komórki są widoczne w rozmazie ( m. in.nabłonkowe, ). Pozwala to ustalić wiarygodność biopsji, gdyż może się zdarzyć sytuacja, że końcówka igły nie tkwiła w guzie. Ważna jest też jakość pobranego materiału (np. krew utrudnia ocenę pozostałych komórek).
Jeśli na podstawie wykonanych badań rozpoznajemy gruczolako-włókniaka najlepszym postępowaniem, gdy guz jest wyczuwalny jest jego chirurgiczne usunięcie, tym bardziej, jeśli planuje Pani ciążę. Trudno liczyć na samoistne zniknięcie zmiany, a ciąża raczej spowoduje jej powiększenie. W przypadku wyczuwalnych zmian usunięcie guzka jest zabiegiem bezpiecznym, często możliwym do wykonania w znieczuleniu miejscowym. Przy prawidłowym zaplanowaniu cięcia pozostaje niewielka, niekiedy nawet niewidoczna blizna. Zaletą zabiegu jest to, że można oczekiwać pewnego rozpoznania i przy potwierdzeniu mikroskopowym łagodnego charakteru zmiany, pełnego wyleczenia.
D.Michalik



Opis dolegliwosci, objawow itp.: problem nie dotyczy mnie tylko mojej dzieczyny pare dnie temu zadzwonila z placzem ze cos sie jej zrobilo na piersi faktycznie ma na gorze lewej piersi guzik wielkosci okolo 1 cm moze troche wiekszy nie wiem co teraz powinna zrobic czy isc najpierw do lekarza rodzinnego czy prywatnie dospecjalisty bardzo sie onia boje a ona boi sie jeszcze bardziej chcialem dodac ze ona ma 18 lat nie miala nikogo w rodzinie z rajiem piersi a dzisiaj jeszcze zaczela narzeka ze to zaczyna ją bolec barzdo bym prosił o szybką odpowiedz


Naturalnie nie można teko lekceważyć, ale biorąc pod uwagę nie ma większego sensu histeryzować. Prawdopodobnie to mastopatia - łagodny rozrost gruczołu piersiowego. Proponuję pójść do ginekologa.



powazniejsze choroby przebyte w przeszlosci: w 1999 roku na lewj piersi wykryto u mnie guz o średnicy ok.3 cm,po wykonanej biopsji okreslono jako nie złośliwy ale zalecono usunięcie, guz został usunięty operacyjnie

dotychczasowe leczenie, lista zazywanych lekow: dwalata póżniej okazało się że na prawej piersi pojawił sie nowy guz,mniejszy ok.1 cm został także usunięty , był nie złośliwy. w 2000 roku w wieku 51lat zmarła moja mama na raka trzustki.

Opis dolegliwosci, objawow itp.: pytanie moje jest następujące jakie badania powinam wykonać aby określić obciążenie genetyczne nowotworem .dodam jeszcze że mama mojej mamy zmarła na guza mózgu


Na podstawie uzyskanych infomracji miała Pani prawdopodobnie w piersiach łagodne guzki, być może typu fibroadenoma. Nie podała Pani informacji dotyczącej rozpoznania mikroskopowego. Ma Pani rację, że jest Pani obciążona chorobą nowotworową w rodzinie. Proponuję przede wszystkim regularną samokontrolę piersi, częste wizyty u ginekologa, okresowe wykonywanie USG brzucham RTG klatki piersiowej. Odnośnie badań proponuję znaleść najbliższą poradnię genetyki klinicznej, gdzie udzielą Pani informacji. Zazwyczaj takie poradnie znajdują się przy akademiach medycznych.



ZE WZGLĘDU NA MÓJ WIEK OD 2 LAT JEŻDZĘ NA CO ROCZNĄ KONTROLĘW TYM ROKU NIE BYŁAM ZE WZGLĘDU NA PRZEZIĘBIENIE. PO PRZEBYTYM PRZEZIĘBIENIU WYSZEDŁ MI MAŁY GUZEK NA PIERSI KTÓRY SIE PRZERODZIŁ W CHOĆBY WRZÓD. TEN WRZÓD WCZORAJ TJ 21.11.2006 R PĘKŁ. CO TO JEST DLACZEGO TO PĘKŁO BOJE SIE IŚĆ DO LEKARZA BO BOJE SIĘ USŁYSZEĆ ZŁEJ NOWINY. NIECH MI PAN POMOŻE I PROSZE O SZYBKA ODPOWIEDŹ


Brak informacji o wyniku biposji. Czy opisywana zmiana jest bolesna? Czy szybko urósł? Czy jest zaczerwieniona? Wydaje się, że może być to guz zapalny, ale naturalnie nie wolnego tego zignorować. Proponuję kontrolę u ginekologa.
linki sponsorowane, reklamy
lifting ciała zatrzymaj czas kolagen na paznokcie produkty dla sportowców dla sportowców lifting skóry pierwsze zmarszczki kolagen na dekolt produkty na piersi dla biegaczy zabiegi plastyczne produkty na cellulit jędrne usta na odporność menopauza wartościowy kolagen lekarz radzi na gardło lekarz radzi na gardło na urlopie na kaszel suchy i mokry na kaszel suchy i mokry przeziębienie leki częsty kaszel przyczyny lekarz radzi na gardło cukierki ziołowe - aronia ziołowe cukierki - aronia aronia - cukierki ziołowe cukierki - aronia właściwości aronii pokrzywa - cukierki ziołowe cukierki - pokrzywa pokrzywa - cukierki właściwości pokrzywy pokrzywa - cukierki właściwości żeńszenia imbiru cukierki ziołowe - żeńszeń imbir cukierki ziołowe - żeńszeń imbir produkty z żeńszenia i imbiru cukierki ziołowe - żeńszeń imbir cukierki ziołowe - aloes trawa cytrynowa produkty z aloesu i trawy cytrynowej właściwości aloesu trawy cytrynowej cukierki ziołowe - aloes trawa cytrynowa właściwości aloesu trawy cytrynowej ziołowe cukierki - cukierki czarny bez cukierki czarny bez - cukierki cukierki ziołowe - cukierki czarny bez cukierki ziołowe - cukierki czarny bez cukierki ziołowe - cukierki czarny bez cukierki ziołowe - cukierki głogowe cukierki głogowe - cukierki cukierki ziołowe - cukierki głogowe cukierki ziołowe - cukierki głogowe produkty z głogu cukierki melisowe - cukierki ziołowe cukierki - cukierki melisowe cukierki melisowe - cukierki ziołowe cukierki - cukierki melisowe cukierki ziołowe - cukierki melisowe produkty z waleriany cukierki walerianowe - cukierki cukierki ziołowe - cukierki walerianowe cukierki walerianowe - cukierki właściwości waleriany karate hokej na lodzie zapasy gra w kości gimnastyka surfing koszykówka sprint
MEDYCYNAanauk.net, jest nazwą zastrzeżoną (C) 1999. Informacje zawarte na naszych stronach WWW mają charakter dydaktyczno - poglądowy i nie mogą stanowić podstawy do zaniechania kontaktu z lekarzami w celu badania, leczenia czy konsultacji. Jakkolwiek zespół redakcyjny dokłada wszelkich starań, aby informacje tu zawarte były rzetelne i pochodziły z wiarygodnych źródeł, nie ponosi żadnej odpowiedzialności za ich stosowanie w praktyce.